søndag, april 08, 2007

PÅSKE

Den største højtid i Rusland er påsken, Jesus´s opstandelse. Vi har ikke mærket så meget til påsken i bybilledet, før få dagen før påskelørdag, ingen kyllinger, kun æg(meget få af ckokolade) og påskekager.
Lørdag havde vi en aftale med danskeren, Connie Meyer, der har været i Rusland i 15 år, for at være med til at opbygge og stødte den russiske kirke.
Vi skulle mødes i Fader Paul´s kirke, lørdag kl.11, inden vi skulle i lufthavnen.
De første billeder er taget uden for kirkegården, hvor der er salg af plastik blomster til gravstederne, som selvfølgelig bliver pyntet ekstra op til påske.
Billederne er taget med ½times mellemrum. Her er det rigtigt påske vejr, det skifter hele tiden. Da vi kørte til lufthavnen, var det i sol og blå himmel.
Kvinderne skal have tørklæde på, nogle steder også skørt. Mændene må ikke have hat på og man må ikke have hænderne i lommen og der må ikke tales sammen, især ikke i det område der er nærmest alteret.
Da vi kom, havde kirken været igang i flere timer, hvor alle kan komme, for at få deres brød og æg velsignet. Med alle mener jeg, at det både er børn, unge, ældre, gamle, familier og enlige, fattige og rige. Der er sat border op, hvor man stiller sin kage/æg, og når bordet er fyldt bliver det velsignet, ved at præsten går rundt med en "malerkost"(der må være et andet ord, jeg kender det ikke lige nu) og sprøjter vand på.
I forhold til den daglige messe, syntes jeg, at der var meget uro, slet ikke den ro og intensitet der ellers er. Mange ville gerne i kontakt med, især, Fader Paul og han gav sig også tid til det. Vi fik også alle et slask af vand kosten.
Når brøder er velsignet, pakker de sammen igen og inden man har set sig om, er bordret igen fyldt op. Imens går præsten rundt i hele kirken.
Denne kirke, har ikke været i brug i Soviet-tiden, men den var der selvfølgelige. På den ene side af kirken lå en bedemandsforretning og på den anden en kirkegård, derfor er kirken blevet brugt til at koge skiletter af, så de kunne bruges til forskning, ret barbarisk. I en lille sidebygning foretog man aborter, som blev dessekeret ud, også til forskning.
Den er nu næsten færdig renoveret, som i kan se med masser af guld og flotter kalkmalerier, alt er lavet for private midler, staten yder ikke noget til kirken. Mens vi var der, så vi flere der kom med gaver, nye kjortler og lysestager.
Kl. 22.30 tog vi igen derud med 7 andre"fra vejen". Kl.24 ville der være midnat´s gudtjeneste. Da var kirken helt fuld. Tiden inden blev brugt til at skrifte. Dels bekende sine syndre, men også til at få vejledning i, hvordan man kan klare vanskelige sitiuationer. Køen var meget lang.
Kl.24 begyndte præsten med at sige "Jesus er opstanden" og alle gentog ham og gjorder korsets tegn. Så begyndte alle at gå ud af kirken, præsten og hans følge først, og man gik en omgang rundt om kirken, mange med lys i hånden. Man kom ind igen, hvor præsten bl.a. "løb" 3 gange rundt i kirken med røelse.
Vi gik kl. 24.45, men det forsatte til kl.4-5 tiden.
På billedet kan man ane, at alteret står åbent, bagved er der et billed af Jesus. På alteret kan man se nogle bogstaver, der står "Jesus er opstanden"
I det hele taget var der manger der havde travlt. Der skulle sættes nye ikoner frem, blomsterne havde været hvide, nu skulle de være røde, præsterne skiftede dragte og de gik rundt og samlede penge ind.
En meget højtidlig begivenhed der skal opleves.
I dag har alle ondt i maven, fordi de nu ikke faster mere.
Den rusiske kirke bruger den gamle tidsregning, tilfældigt falder det sammen med påsken i den nyetidsregning i år, men til næste år er påsken forskudt.
Til sidst får i et billed af vores vej, Poul har lige taget det, sådan så her ikke ud for 2 timer siden.

Ingen kommentarer: