onsdag, maj 16, 2007

Dagene går

Forleden dag, var vi ude at se en dansk støttet skole, i det nordlige Moskva. Det er danskeren Connie Meyer der er der. Der er ca. 50 elerver på skolen, hvor man er fra tidligt om morgenen og til sidst på dagen. De bliver undervist i almindelige fag om formiddagen og i kreative fag om eftermiddagen, knipling, musik, ballet o.lign. Eleverne får varm mad til middag, som hovedsagligt betales af penge, der bliver givet, til at støtte det gode formål. Der er også en voksen skole, hvor de lære at sy og bl.a. broderer med guld. De har en lille indtægt ved at sy messe tøj til den ortodokse kirke. Der er 7 forskellige beklædningsgenstande til præsterne og der bruges forskellige farver, forskellige i forhold til kirke året. Der er også blevet syet til danske kirker. Området hvor skolen ligner et gammelt herresæde, som har været meget misligholdt, men hvor man nu langtsomt, er ved at genopføre det, så der bliver flere undervisning lokaler. Der høre selvfølgelig også en kirke til området. Som i kan se arbejdes der på den, men den er dog allerede indviet til at fortage gudstjenester. En rigtig god dag. Den 9.maj var det befrielsensdagen, også kaldet veterandagen. Det er det største fri dag. På den røde plads var der parade, med mange tusindner militærfolk. Det er en tradition at de ung giver blomster til veteranerne. Der er dog ikke så mange tilbage, og de der er, er ved at være meget gamle. Men det var meget sjovt at se den almindelige ældre borger kommer i sit pæneste tøj(et godt brugt jakkesæt og den kasket han har haft det meste af livet)med mindst 1 medalje, men som regel et par rækker. Poul var på arbejde og kom først hjem sidst på eftermiddagen, så vi fik ikke set nogle parader. Kun TV. Men billedet er taget sidst på dagen, hvor betjentene mødtes, med skudsikre veste, foran pølsevognen.
En dag da jeg var uden for byen og besøge Helle, der boer ca. 10 km. uden for byen, med sin familier, Freja der er født i februar, herover, Bjarke der er 5 år og Lars der arbejder for Skjold, der er et foderanlægsfirma og som har rigtigt godt fat herover, så jeg noget der lignede noget med flet. Det måtte undersøges lidt mere, så i søndags var vi derude. Det viste sig dog, at det mere var blomsterkummer og forskellige have ting som skulle se gammelt ud. Men der stod nogle flettede gyngestole, ( der var ret meget miljø, manden der var der, var ca.30-35 år, iført militær bukser og sørøver bluse og talte kun russisk)de var ikke flettet der og vi kunne ikke rigtigt forstå om de var impoteret eller de var lavet lokalt. 5500rub, ca.1400 kr.
Det flotteste var dog denne vugge. Den kunne gynge på det stastiv den hang på. 4800rub.,1200kr.
Det er nu ved at være rigtigt forår, med grønne trær og masser af tulipaner og stedmodre ved de stor veje. De er plantet så de danner mønstre.
Poul har været i Ornburg i et par dage. Det ligger der, hvor Europa bliver til Asien. Han og ambassadøren mødtes med Asbjørn Børsting fra DLG, for at åbne en foderfabrik, som DLG har bygget derude. De havde rigtig god tur, hvor de blev passet op i alle ender og kanter.

Ingen kommentarer: